Френската външна министърка Катрин Колона посети Киев, за да подкрепи Украйна в

...
Френската външна министърка Катрин Колона посети Киев, за да подкрепи Украйна в
Коментари Харесай

Френската външна министърка посети Киев

Френската външна министърка Катрин Колона посети Киев, с цел да поддържа Украйна в спора с Русия, заяви Франс прес.

" Здравей, Украйна, Франция е до теб ", съобщи в " Туитър " Колона. Съобщението беше съпроводено от фотография на самата нея на покрит с мъгла площад в украинската столица, придружавана от френския дипломат.

Съобщението в акаунта на външната министърка беше оповестено на френски, британски и украински.

Очаква се по време на третото си посещаване в Украйна от началото на войната Колона да се срещне с украинския президент Володимир Зеленски, външния министър Дмитро Кулеба и основния прокурор Андрий Костин, както и да посети летище Гостомел край столицата, за което се водиха яростни боеве при започване на спора. Руските сили се изтеглиха от региона в края на март.

" Министърката желае да демонстрира солидарността на Франция с украинския народ и непоклатимата ѝ решителност да ускори поддръжката си за Украйна, за нейния суверенитет и териториална целокупност ", се споделя в изказване на министерството. Ведомството прибавя, че това посещаване има за цел да подчертае и " усилването на френската поддръжка както във връзка с доставката на отбранително съоръжение и битката с безнаказаността, по този начин и във финансово и филантропично отношение ".

Министерството дава за пример изпращането на филантропичен кораб с " повече от 1000 тона помощ на борда " и напъните за основаване на " зона за сигурност " към Запорожката АЕЦ, окупирана от съветските сили и станала обект на обстрел.

Визитата на Колона се организира в миг, когато Русия приключва организирането на референдуми за анексиране на четири украински области, намиращи се  под неин цялостен или непълен надзор. Тези допитвания бяха жигосани от Киев и неговите съдружници като " фалшификати ".

Френският президент Еманюел Макрон ги дефинира като  " подигравка " и " провокация "  миналата седмица в коридорите на Общото заседание на Организация на обединените нации.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР